Isu Semasa


Keadaan Dunia Sekarang

Ini adalah gambar-gambar perbezaan dunia dulu dan saat ini:


ini adalah gambar gunung ais sekarang yg mana semakin mencair...

Gunung-gunung ais yang tinggi sekarang sudah sangat kurang aisnya...

majoriti/sebahagian besar drp bhgn2 yg diselaputi ais sekarang ini, hampir semuanya kehilangan ais2nya..
apabila kita lihat balik pada dunia zaman sekarang ini, perkebangan teknologi kini semakin pesat. manusia semakin maju dalam bidang2 keduniaan, dan semakin lemah dalam bidang2 agama... bumi yg dahuluNya yg dibentuk dengan tanah, kini berubah menjadi batu.. bukit2 ditarah semata2 kerana kepentingan manusia sedangkan disebabkn kepentingan kita itulah yg tlh m'bawa kebinasaan kepada dunia.. benarlah malaikat berkata pada Allah SWT bahawa manusia akan menumpahkan darah/membuat kebinasaan dimuka bumi ini tp Allah Ta'ala berfirman"..Aku lebih mengetahui apa yang kamu tidak ketahui.." mungkin ada hikmah disebalik perkara2 yg berlaku sekarang ini atau mungkin semua ini akan berakhir. Tapi sampai bilakah kita nak bertahan dengan keadaan "global warming" yg kian meruncing ini??? renung2knlah..
By:Nick~96

TSUNAMI MELANDA JEPUN
pada 11 mac 2011, kita mendapat informasi bahawa jepun telah dilanda bencana yang terburuk dalam sejarah. Gempa Bumi yang dasyat(8.9 ritcher scale) menyebabkan keadaan ditengah laut tidak stabil.Gempa Bumi yang dasyat telah menyebabkan air di tengah laut tidak stabil lalu melimpahi bandar2 di jepun. peristiwa ini berlaku sama seperti yang berlaku di aceh,indonesia pada tahun 2004. tidak mustahil bencana ini boleh datang ke Malaysia kerana Malaysia juga pernah dilanda tsunami pada tahun...<maaf ana lupa.
gambar dibawah menunjukkan jepun sebelum dan selepas tsunami 
 
 Disebalik peristiwa ini sebenarNya ada maksud tersendiri dan setiap yang berlaku memang tuhan yang takdirkan tapi, kadang2 kita perlu berfikir lebih luas lagi, kenapa Allah buat semua ini?? kerana manusia akhir zaman ini memang berkeras untuk mengenaliNya.Kalimah "subhanallah" yang sering disebut2 didalam Al-Qur'an sendiri pun kita tak boleh nak fikir.. Allah sebut sifat2Nya didalam Al-Qur'an sebenarNya bertujuan untuk promote kepada kita untuk mengenaliNya. Tetapi, mengapakah kita yang sering membaca Al-qur'an dengan merduNya tidak mencuba untuk mengenali Allah.. Apa salahNya sekiraNya kita membaca Al-qur'an berlagu dengan lagu maher zain Nya sambil2 kita tengok tafsiran2 ayt Al-Qur'an... Sedarlah wahai manusia, Allah jadikan bencana2 ini untuk kita mengingatiNya serta ingatlah.. "setiap jiwa pasti akan merasai kematian".. cukup sekadar ini sahaja, maaf ana tak sempat nak tulis panjang2 tapi xpe,InsyaAllah kata2 yang ringkas ini dalam tafsiranNya... ^_^ ~~>Nick~96
Blogger Wordpress Gadgets